ZORGOMGEVINGEN
Een interieurarchitect richt zich op de gebruikers van de gebouwde omgeving. En waar is dat belangrijker dan in een zorggerelateerde instelling?
Omdat de omgeving van grote invloed is op zowel de zorgverleners als de zorgvragers zijn we dan ook enorm blij dat we steeds vaker benaderd worden voor projecten in de zorg.
Het interessante van het ontwerpen van een zorggerelateerde omgeving is dat je met zoveel factoren te maken hebt. Privacy, bewegwijzering, routing, hygiëne en beleving zijn onder andere belangrijke aspecten binnen het interieurontwerp van een zorginstelling. Er zijn verschillende eindgebruikers die uiteenlopende behoeften en wensen hebben om hun werk goed te doen, maar ook om zich prettig te voelen in het gebouw. Je hebt te maken met de artsen die hun werk op een goede manier moeten doen waarbij de ruimte hen ondersteunt in hun werkzaamheden. Hetzelfde geldt voor het team van assistentes en andere praktijkmedewerkers die ervoor zorgen dat er goede zorg verleend kan worden. En uiteraard; de patiënten. Een bezoek aan een zorginstelling kan spannend zijn en juist dáárom is het zo belangrijk dat zij moeiteloos de weg moeten kunnen vinden, zich op hun gemak moeten kunnen voelen. Dat zij zich kunnen ontspannen tijdens het wachten is essentieel net als dat ze zich veilig moeten voelen in de behandelkamers.
Ook hier geldt weer dat een goede voorbereiding het halve werk is. De tijd die je steekt in het inzichtelijk maken van álle behoeften en eisen betaalt zich terug in een ontwerp waarbij aan alles gedacht is. Ik kan je hier bij helpen.
Wij geloven in een heldere aanpak waarbij het ‘waarom’ van de verbouwing goed onderzocht wordt. Op die manier worden er gedegen keuzes gemaakt zodat je over tien, twintig jaar nog steeds profiteert van deze investering.
HOE GAAN WE TE WERK?
We werken aan de hand van een helder stappenplan dat jou door het gehele traject leidt. We zetten de juiste stappen, in de juiste volgorde zodat jouw interieurproject een weerspiegeling wordt van je allergrootste dromen. Uiteraard gaan we eerst het pand in kaart brengen. Dit is voor ons een heel belangrijke basis, als deze eenmaal staat kunnen we ons immers volledig en onbezorgd aan het ontwerp wijden.
Voorbereiding
We brengen eerst het pand in kaart. We leren het kennen als onze broekzak, we zetten de tekeningen op en meten zo nodig alles in. Dit is een belangrijke stap, want als de basis eenmaal staat kunnen we ons immers volledig en onbezorgd aan het ontwerp wijden. Ook stellen we samen met jou het programma van eisen vast.
locatiebezoek - in kaart brengen huidige situatie - vastleggen programma van eisen en wensen - opzet tekeningen - optioneel: inmeten ruimte - opvragen .dwg’s
Schetsontwerp
Het schetsontwerp is een vertaling van jouw wensen en het PVE naar een ruimtelijk plan. Het onderzoek naar het gebouw en de gebruikers, de functie en jullie wensen leidt tot een concept. Middels moodboards en referentiebeelden zetten we de sfeer en functionaliteit van het project neer. Door het maken van een vlekkenplan onderzoeken we waar alles het best gesitueerd kan worden en maken we een grove indeling van de ruimte.
onderzoek gebruikers en gebouw - concept - vlekkenplan - routing - plattegrond - moodboards -
SO-presentatie op locatie - correctieronde
optioneel:
integratie huisstijl - huisstijl i.s.m. grafisch ontwerper en/ of brandconsultancy
Voorlopig ontwerp
Het voorlopig ontwerp is een verdieping op het schetsontwerp. Het ontwerp krijgt handen en voeten. Waar het in het SO vooral om sfeer en tone of voice ging laten we in het VO materialen en afwerkingen zien, we nemen stalen mee en alles in in 3D uitgewerkt. Op basis van het voorlopig ontwerp kan de projectmanager een eerste calculatie gaan maken. Zodat we ontwerp en kosten naast elkaar gaan zien.
verdieping concept - plattegrond en aanzichten - 3D impressies - ontwerp meubilair op maat - materiaalkaarten en stalen - productbladen meubilair en verlichtingsarmaturen - lichtplan - electraplam - voorgesprek projectleider -
VO-presentatie op locatie met PM - correctieronde
optioneel:
ruimtelijk brandbook - bewegwijzering en signage - 3D film - 3D renderingen t.b.v. marketingdoeleinden
Calculatie in samenwerking met PM
Het neerzetten van een ontwerp en het vervolgens afprijzen is een vak apart. Als je niet weet of het ontwerp binnen budget en planning valt is het niet mogelijk om goede keuzes te maken. Op basis van deze eerste calculatie gaan we zien of het ontwerp en het budget in evenwicht zijn, altijd spannend! Uiteindelijk zal er het ontwerp afgeprijsd zijn door ons bekende en vertrouwde uitvoerders. Ook zal een concept planning gepresenteerd worden.
offertes opvragen en vergelijken - totaalbegroting - overleg uitvoerders
Definitief ontwerp + laatste correctieronde
In het Do gaan we definitieve keuzes maken op basis van de mogelijkheden die we hebben. Alles wordt nu concreet en er zullen besluiten gemaakt worden. Nog een laatste presentatie, nog een laatste correctieronde en dan zijn we er bijna!
ontwerp aanpassen aan budget - plattegrond - slooptekeningen - tekeningen wanden - tekeningen plafond - lichtplan - electraplan - meubilair op maat - materiaalkaarten en stalen - 3D impressies - locatiebezoek met PM - correctieronde
PM: Definitieve calculatie en planning
definitief ontwerp en calculatie is één verhaal
Overdracht projectmanager
ontwerptekeningen
Bouwbegeleiding
Gedurende het hele traject ben ik heel nauw betrokken bij de uitvoering. Geen enkele esthetische keuze zal aan mij voorbij gaan. Ik bewaak het ontwerp met mijn leven. Mochten er problemen op locatie zijn die van belang zijn voor de esthetiek wordt ingevlogen. En jij wordt op de hoogte gehouden zodat je met een gerust hart uit mag kijken naar het moment dat je IN je droom loopt!
controle werktekeningen uitvoerders - bestelling en levering producten - bewaking ontwerp
Oplevering & eindschoonmaak
optioneel:
aankleding en styling
Fotografie (met zo nodig extra licenties)
Het project wordt gefotografeerd door een professioneel fotograaf.