Wat een vondst!

Bijgewerkt: 30 aug 2018

Voor mij ligt het Handboek Bouw Gezondheidscentra. Een Dik, prachtig vormgegeven boek dat geschreven, samengesteld en uitgebracht is door de bouwadviesgroep van de Landelijke Huisartsen Vereniging, de LHV.


In deze blog leg ik uit waarom dit handboek een waardevol naslagwerk is, voor zowel de huisarts die gaat (ver)bouwen als wel voor de (interieur)architect die de praktijk of het zorgcentrum gaat ontwerpen.


Lees verder!


Gestuntel in een virtuele behandelkamer


De eerste keer dat ik een behandelkamer ontwierp heb ik, samen met de huisarts én assistente, rond een fictieve behandeltafel gestaan. De huisarts en assistente acteerden alle mogelijke scenario’s die plaatsvinden in een behandelruimte. Ik, met meetlint, heen en weer lopend tussen computer en de onzichtbare behandeltafel, nam maten op, stelde vragen. Opdat ik een ontwerp kon maken waarbij overal over nagedacht is én waar, net als in de rest van de praktijk, op zijn prettigst gewerkt kan worden. (zie project)


En toen... ontdekte ik het Handboek Bouw Gezondheidscentra van de Landelijke Huisartsen Vereniging!


De in dit handboek beschreven adviezen en richtlijnen maken bovenstaande scenario overbodig en dat bespaart toch wel heel veel tijd. Zeker in het begin van het ontwerpproces waarbij je je tijd beter kan steken in de voorbereiding waarin alle doelen, wensen, werkwijzen van de huisarts, zijn team en voor de patiënten geformuleerd worden.


Dat wil niet zeggen dat bovenstaande actie nutteloos is, absoluut niet. Een handboek kan nooit de persoonlijke voorkeuren van welke huisarts dan ook vervangen. Je klant leren kennen, hem deelgenoot maken van het ontwerpproces is essentieel om tot een fijne samenwerking te komen.

Echter met dit naslagwerk bij de hand kunnen alle voorwaarden en eisen die belangrijk zijn voor een praktijkruimte, in de ontwerpstudio onderzocht worden.


Wat een vondst!


In dit dikke handboek staat alle informatie die van belang is voor een goed werkend gezondheidscentrum.


Het boek geeft antwoord op algemene, functionele en praktische vragen die belangrijk zijn voor het ontwerp.


Er zijn checklists in het boek opgenomen zodat er aan alles gedacht wordt en er niets van belang vergeten wordt. De activiteiten die plaatsvinden in de diverse ruimten zijn beschreven. Bovendien bevat het boek een groot aantal plattegronden ter illustratie van een goedwerkende indeling.Geschreven voor de huisarts


Het boek is, in de eerste plaats, geschreven voor de huisarts die een gezondheidscentrum gaat bouwen of verbouwen. Het helpt de huisarts stapsgewijs bij het leggen van een gedegen fundament voor het opzetten van een praktijk of gezondheidscentrum en belicht iedere stap in het bouwproces van initiatief tot ontwerp en van realisatie tot gebruik.4 reden waarom het een bruikbaar handboek voor de huisarts is:

  • De huisarts kan zich inlezen

Wat komt er kijken bij een samenwerking, bij een verbouwing, bij het opzetten van een gezondheidscentrum? Waar te beginnen, waar rekening mee te houden, welke kosten zijn ermee gemoeid? Deze vragen, en nog 1000 andere, worden beantwoord in dit naslagwerk.

  • De huisarts krijgt inzicht in het ontwerp- en bouwproces

De kans dat ‘verbouwen’ dagelijks op het programma van een huisarts staat is klein. Dit boek geeft de huisarts inzicht, handvatten, tips en checklists zodat hij grip krijgt op het ontwerp- en bouwproces. Zodoende kunnen de keuzes die gemaakt worden getoetst worden aan de adviezen van de bouwadviesgroep van de LHV.

  • Een zorgcentrum of praktijk (ver)bouwen doe je één keer

Een nieuwe praktijk is een enorme kans om de nieuwe werkplek zó in te richten dat deze volledig aansluit bij de betreffende organisatie en werkwijze. Er wordt een interieurarchitect ingeschakeld met als doel dat de nieuwe praktijk een prettige plek wordt voor de artsen, het team én de patiënten. Dit boek geeft de huisarts ideeën en inspiratie op alle gebieden van het ontwerp en verbouwing.

  • Het biedt zekerheid

De bouwadviesgroep-LHV, heeft in de afgelopen 35 jaar een schat aan informatie en kennis opgebouwd over de functionele indeling, de bouwtechnische vereisten en de bouwkosten van huisartspraktijken en gezondheidscentra. De huisarts kan bij de bouwadviesgroep-LHV terecht met vragen. Maar ook voor een deskundig en onafhankelijk advies op maat. En dat is toch een fijn gevoel.


Waarom het een waardevol naslagwerk is voor mij, als interieurarchitect


Ook de interieurarchitect kan zijn voordeel doen met dit boek:

  • Een stevige basis

Dit boek geeft mij de gelegenheid om het werkveld van de huisarts en alle andere zorgdisciplines als fysiotherapie, apotheek, tandarts, consultatiebureau etc. te onderzoeken en te begrijpen. Het geeft een stevige basis voor een goede samenwerking.

  • Handvatten

Alle informatie die van belang is voor een functionele indeling staat beschreven, uitgelegd en wordt voorzien van principetekeningen. Dat maakt dat ik een prachtig uitgangspunt heb waarop ik het ontwerp van de praktijk kan baseren.

  • Beperkingen maken creatief

De uitdaging van mijn vak is om binnen de functionele en noodzakelijke uitgangspunten die een werkruimte met zich meebrengt schoonheid, inspiratie, en positiviteit te vangen.

Juist de regels en uitgangspunten, de beperkingen, van een ontwerpproject maken dat je creatief wordt, op zoek gaat naar oplossingen en toepassingen die meerwaarde bieden.

Het is ons vak, de missie én het doel van You surround You om goedwerkende ruimten te creëren. Om onze klanten blij te zien, om te ontzorgen en waarde toe te voegen. You surround You ontwerpt ruimten die in overeenstemming zijn met zijn gebruiker, zodat de ruimte die ons omringt een verlengde is van de doelen die we willen behalen.

Geïnspireerd en benieuwd naar wat wij voor jou kunnen doen? Of wil je het boek eens doorbladeren? Neem gerust contact op!


Waardevolle blog? Delen wordt enorm gewaardeerd!


Wij, van You surround You, delen relevante informatie en tips over interieurontwerp en over hoe je positieve ruimten creëert. Laat je e-mailadres achter om als eerste bericht te krijgen wanneer de volgende blog online is!


Tot de volgende keer!


Niki

71 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

INFO

kvk: 

34339885

btw-id:

NL001801345B63

architectenregister:

4.100901.004

voorwaarden

privacy

KENNISMAKEN?

bel naar:

06 44 55 7 111

stuur een mail: info@yousurroundyou.nl

of gebruik het formulier

YOU SURROUND YOU

Ik ben Niki en als zakelijk interieurarchitect help ik bedrijven waar 'ruimte' centraal staat, zoals werkplekken, vergaderlocaties en recepties met een totaal interieurconcept dat de boodschap en energie van het bedrijf ademt, zodat zij met meer plezier hun personeel en klanten in die ruimtes mogen ontvangen.

  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Instagram