top of page
  • Foto van schrijverNiki Clerx

De zomeropstelling

Het is druk in mijn leven, er vinden allerlei verschuivingen plaats en het lijkt of mijn persoonlijke leven een shift maakt zoals de klok die verzet wordt, de lente die ineens door lijkt te breken en we van winterjas naar met-zonder-mouwen naar buiten kunnen.

En een nieuw begin vraagt om een andere omgeving, om een omgeving deze nieuwe energie ondersteunt. Het was de hoogste tijd voor de zomeropstelling!


Ik vertel je inderdaad niet iets nieuws als ik schrijf dat je je in de winter anders voelt dan in de zomer. De winter met zijn kou, vraagt om met een deken op de bank te zitten en een goed boek te lezen bij een lekker glas wijn. Het liefst een haardvuurtje erbij en kom maar door met die koud- en guurheid.

De winter is langzaam, gelijk zoals de natuur doet trek je je wat meer terug. De natuur keert zich naar binnen en zo doet de mens dat ook. Het is tijd om je terug te trekken, te herstellen van de zomerse hectiek met zijn felle lichten, lange dagen, warmte, uitbundige energie en vele festijnen. De winter is bestemd om je op te laden. Zodat er in de lente weer mooie dingen mogen ontstaan.


Het is dus logisch dat als de wereld buiten ons huis verandert, wij ook andere dingen verwachten van ons interieur. Waar we in de winter zoveel mogelijk gebruik maken van het licht dat er op een dag is, zoeken we in de zomer de schaduw op, omdat het vele licht te intens is om in te werken of te verblijven.


winteropstelling

In de winter staat mijn eettafel aan de zuidkant van mijn woonkamer zodat ik zoveel mogelijk licht kan vangen en ‘s ochtends in het zonnetje zit te ontbijten. Als ik wil tekenen of wil werken dan wil ik ook in dat licht zitten. Het geeft energie en pept op.


De bank staat in de winter juist in het midden van de ruimte. Ik kan naar buiten kijken, maar de wereld ziet mij niet. Ik zie de vogels, de kale bomen, de wolken die zachtjes voorbij gaan. Ik zit geborgen in een hoek van de kamer, een zacht lichtje, een boekenkast naast de bank, thee, een dekentje, een poef en naast me ligt mijn hond.


zomeropstelling

In de zomer wil ik mezelf juist openen, mijn zithoek is verplaatst naar het zuiden. Het bevindt zich nu voor mijn glazen pui. In de zomer laat de natuur zichzelf ten volle zien en ook ik maak meer contact met de wereld. Mijn balkon is een verlengde van mijn zitkamer. Mijn blote voeten schuren over het ruwe oppervlak van mijn jute tapijt, de schaduw van een bewegende boom danst over mijn linnen gordijnen die ik dicht heb gedaan om mijn planten te beschermen tegen het directe zonlicht. Muziekklanken komen van ergens uit de buurt, ik zit klaar om te lezen, maar ik betrap mezelf erop dat ik al een paar minuten een vlieg volg, die de weg naar buiten niet lijkt te vinden, de hond loopt met zijn tong uit de bek het huis binnen om de schaduw op te zoeken.


Mijn eettafel is naar het centrum van mijn huis verplaatst. Terwijl er buiten veel gebeurt (buren die tuinieren, thee drinken, een praatje met elkaar maken, kinderen die spelen, naar elkaar schreeuwen en aan de buitentafel een boterham eten) zit ik een stuk van dit tumult af. Precies dichtbij genoeg om de zomerse vrolijkheid mee te krijgen, maar ver genoeg om me er niet door te laten afleiden. De gordijnen zijn dicht, de balkondeur is open, zachtjes bewegen de linnen gordijnen door een briesje wind.


Ik leef en ik werk zoveel mogelijk met de seizoenen. Ik leef ook zoveel mogelijk met het besef dat de ruimte om me heen mijn ervaringen creëert en dat zorgt ervoor dat ik het op deze maandag uitschreeuwde van geluk en in de zon staarde tot ik er hoofdpijn van kreeg, een grootste behoefte had om mijn omgeving, mijn huis, overhoop te halen. Zodat de veranderende energie die ik ervaar in mijn persoonlijke en zakelijke leven ook door mijn huis mag gaan. Ik zette dus de zomeropstelling al vroeg in dit jaar.


✢ Een verandering in je omgeving maakt dat je loskomt van gewoontes, je wordt verrast wanneer je binnenkomt, je gaat de ruimte op een andere manier waarderen.

✢ Misschien pak je nu sneller even een moment van rust, immers de bank staat lekker in een lente-zonnetje; dat vraagt om een kop koffie.

✢ Je organiseert je huis anders en bij het verplaatsen en opruimen gaan al je spullen weer eens door je handen. Misschien besluit je iets weg te doen, of iets nieuws aan te schaffen.

✢ Doordat de indeling verandert beweeg je anders in je ruimte, je voelt je anders.

✢ Sleur maakt plaats voor een frisse energie, een nieuw begin, een andere kijk.


Je omgeving aanpassen met de seizoenen is voor mij erg waardevol, je staat stil bij hoe je je wilt voelen. En er zijn tijden dat je je wilt terugtrekken en er zijn ook tijden dat je naar buiten wilt treden. Wat dat betreft leer je jezelf ook steeds beter kennen door het inzetten van zomer- en winteropstellingen.


Verander jij vaak de plek waar je werkt en leeft? Wat doet dat met jou? Waar heb jij op dit moment behoefte aan en is er een manier waarop je interieur je hierbij kan helpen?


Fijne lente!!!
Comments


bottom of page